Faceți căutări pe acest blog

marți, 8 martie 2011

Mucenici Moldovenesti

Va impartasesc o delicioasa reteta traditionala de Mucenici moldovenesti recomandata de http://raftulbunicii.blogspot.com/ !
Iata cum decurg pregatirile:
Pentru coca avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 500g faina ( recomand Grania -cozonac)
  • 1 plic drojdie ( Dr Oetker)
  • 200 ml amestec lapte+apa in proportie egala, caldut
  • 150 g zahar
  • 1 ou la temperatura camerei
  • 80 g unt topit
  • 1 lingurita rasa de sare
Pentru insiropat:
  • 300 ml apa
  • 150 g zahar ( sau chiar 100 g , daca nu va plac foarte dulci)
  • 1 plic zahar vanilat ( Dr Oetker)
  • 1 esenta rom fiola ( Dr Oetker)
  • coaja de la o lamaie (rasa)
Puteti dubla cantitatile daca doriti ca produsul finit sa fie mai insiropat!!!

Pentru uns avem nevoie de:
50 ml lapte + 1 galbenus ou ( inainte de copt)
Miere si nuca pisata ( la final , dupa insiropat)

Prepararea mucenicilor moldovenesti :
Se amesteca faina, drojdia, zaharul , sarea si untul topit. Se adauga oul si se framanta 10-20 min adaugand apa cu laptele calcdut , putin cate putin , pana obtinem o coca elastica si care nu se lipeste de maini. Se pune vasul acoperit la dospit, timp de o ora. ( Eu personal l-am lasat in cuptorul incalzit in prealabil  3-4 min , dar atentie cu focul stins!!!)
Dupa ce cantitatea de aluat  s-a dublat se imparte in 14-16 bucati egale si fiecare bucata se ruleaza ca un snur a carui capete se unesc . Se rasuceste formand un 8.
Se aseaza mucenicii intr-o tava cu hartie de copt , lasand spatiu intre ei minim 5 cm. Se mai lasa la dospit inca 1 ora .
Se ung cu laptele si galbenusul ametecat pentru a avea o culoare aurie.
Se incinge cuptorul , lasand ulterior flacara la mediu ( sau 180 grade -ptr cuptorul electric). Se lasa la cuptor pentru aproximativ 20-25 min, pana cand obtinem o crusta aurie .
In timp ce mucenicii se rumenesc in cuptor pregatim siropul . Amestecam apa cu zaharul, esenta de rom, zaharul vanilat, coaja de lamaie.Le punem la foc mic si amestecam pana obtinem un sirop usor ingrosat .
Va recomand sa introduceti mucenicii copti in sirop pentru 5 sec pe fiecare parte, dupa care sa-i asezati pe un platou un pic mai inalt.
Ungeti cu miere si presarati nuca macinata!
Turnati restul de sirop peste mucenici pentru o insiropare mai eficienta!
Sunt deliciosi in adevaratul sens al cuvantului!!!
Pofta mare tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu